Altaro VM Backup Support Centre



Altaro VM Tools failing to deploy [VMware]

Last Updated: Aug 24, 2018 03:07PM CEST

PROBLEM


Unable to complete the installation of Altaro VM Tools within a guest VM in a VMware environment: "An error occurred while initializing Altaro VM Tools (Error code 'GUESTPROVIDER_003')"
 

 


 

CAUSE


This could come down to a number of causes, mainly caused by due the credentials entered or UAC being enabled.




 

SOLUTION


The following should help resolving this issue, however if you're still unable to resolve this please contact support.
 
 
  1. Ensure that you are using the actual (domain/enterprise) built-in 'administrator' account. So the username used must be "administrator". In some cases this account is disabled, however it's important to use this account when deploying the tools for the first time.

    This account can be disabled once again after the Altaro VM Tools are deployed successfully for the first time.
     

  2. Check if UAC is enabled on the guest VM. If it's currently enabled, please disable it and try once again. A reboot might be required for this to take effect.

    When disabling, ensure that this value is set to '0':

    Path Name: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\system
    Key Name: EnableLUA
    Value: 0

     
  3. Browse to C:\Program Files\Altaro\Altaro Backup\AltaroVMTools and ensure you have a file named AltaroVmToolsSetup.msi

    If not, uninstall Altaro VM Backup and re-install.

     

  4. Ensure that the guest VM is running Windows Server 2008 R2 or newer.

     
  5. Microsoft .NET2.0 or higher is required on the guest VM.

     
  6. The latest version of VMware Tools must be installed within the guest VM.


  7.  
Facebook LinkedIn Twitter Google+ Blog

© 2017 Altaro Software
Customer service software powered by Desk.com
beta@altaro.com
http://assets1.desk.com/
false
desk
Loading
seconds ago
a minute ago
minutes ago
an hour ago
hours ago
a day ago
days ago
about
false
Invalid characters found
/customer/en/portal/articles/autocomplete